ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θεατρικό Εργαστήριο

Το Καλλιτεχνικό και Πολιτιστικό σύνολο «η πόλις» ανακοινώνει την έναρξη θεατρικού εργαστηρίου, σε συνεργασία με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Σωτήρη Ταχτσόγλου.

Όσοι θέλουν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον κόσμο του θεάτρου αλλά και όσοι επιθυμούν να βελτιώσουν την τεχνική και το ταλέντο τους παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία μας.

Οδός Σουρή 6, ισόγειο, τηλέφωνο 23410-25111, ώρες 10:00 με 14:00 και 19:00 με 21:00.

Το Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής της Πολιτιστικής Εταιρίας Εκπαιδευτικών Ν. Κιλκίς, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων εορτασμού των Πέντεκαιδέκα μαρτύρων, θα πραγματοποιήσει παρουσίαση βιβλίου με τίτλο: «8 διηγήματα για μια συνάντηση διόλου τυχαία».

Πρόκειται για μια συλλογή διηγημάτων όσων συμμετείχαν στο Εργαστήρι, συμπολιτών μας, με την επιμέλεια της εισηγήτριας του Εργαστηρίου, Χαράς Ανδρεΐδου, συγγραφέα και εκπαιδευτικού. Η παρουσίαση θα γίνει την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, στο Εντευκτήριο της Πολιτιστικής Εταιρίας Εκπαιδευτικών (Μητροπόλεως 11, 3ος όροφος, Κιλκίς). Για το βιβλίο θα μιλήσουν η κ. Ντίνα Τρίγκα, Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρίας, η κ. Χαρά Ανδρεΐδου, εισηγήτρια του Εργαστηρίου, καθώς και οι συγγραφείς των διηγημάτων. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα διαβαστούν αποσπάσματα από το βιβλίο.

Συγγραφείς των διηγημάτων της συλλογής: Ευτέρπη Καραγιώργη, Γεωργία Κωνσταντινίδου, Ιάσων Κωσταρόπουλος, Αναστασία Μπακιρτζή, Φωτεινή Μπάπκα, Απόστολος Παπαδόπουλος, Ιωάννα Ρούσσου, Ευγενία Τσομπανοπούλου.

Την Δευτέρα 13 Νοεμβρίου, στις 7.30μ.μ., στην αίθουσα «Κούρος Ευρωπού» της ΤΕΧΝΗΣ Κιλκίς, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής και γλυπτικής «ΑΡΜΟΝΙΚΗ  ΣΥΜΒΙΩΣΗ», του Χαρίτωνα Παπαδόπουλου.

Ο Χ. Παπαδόπουλος είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεάτρου, της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ, με ειδίκευση στην κατεύθυνση της Σκηνογραφίας- Ενδυματολογίας. Επίσης, συστηματικά εδώ και 20 χρόνια περίπου, εξασκεί την τέχνη της ζωγραφικής. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, και στο εξωτερικό. Κατασκευάζει και ζωγραφίζει πάνω σε έπιπλα, φτιάχνει κοσμήματα, ξύλινα γλυπτά  και διάφορα αντικείμενα πρωτότυπης καλλιτεχνικής δημιουργίας, ενώ έχει καταπιαστεί και με την τέχνη της χαρακτικής, την οποία έμαθε στα εργαστήρια της ΤΕΧΝΗΣ Κιλκίς.

Για τα έργα που θα παρουσιάσει στην έκθεσή του, δηλώνει τα εξής: «Θα δανειστώ μια φράση ενός από τους πλέον αγαπημένους μου ζωγράφους, του Ντιέγκο Ριβέρα, ο οποίος είπε: «Το ύφος μου γεννήθηκε όπως ένα παιδί, μονομιάς, με τη διαφορά ότι προηγήθηκε επώδυνη κυοφορία 35 ετών».

Μετά από 20 περίπου χρόνια σιωπηλής, επίπονης και επίμονης εργασίας, καταφέρνω τελικά να φτάσω στο σημείο να παρουσιάσω την δουλειά μου. Και νομίζω μοιραία το θέμα το οποίο πραγματεύεται αυτή η έκθεση, σχεδόν εμμονικά θα έλεγα, είναι ο διαρκής αγώνας, ο «πόλεμος». Οι πάσης φύσεως  μάχες του, για να διατηρηθεί το βαγόνι στην πορεία του και να φτάσει τελικά στον προορισμό του, ο οποίος δεν είναι άλλος από την ελεύθερη δημιουργία.  Επομένως και ο τίτλος της έκθεσης, «ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΣΥΜΒΙΩΣΗ», ενέχει έντονα το στοιχείο του σαρκασμού. Καμία αρμονία δεν υφίσταται, παρά βρισκόμαστε εν μέσω μιας σύρραξης, η οποία λαμβάνει χώρα αποκλειστικά και μόνο σε πνευματικό επίπεδο. Οι φόβοι μας, πολλές φορές, είναι ικανοί να μας κρατήσουν πίσω, να μας στερήσουν από πράγματα τα οποία θα θέλαμε να κάνουμε. Αυτός ο πνευματικός πόλεμος λαμβάνει χώρα στο μυαλό του κάθε ανθρώπου. Άλλοτε είναι συνειδητός και άλλοτε αγνοείται  η ύπαρξή του. Έτσι λοιπόν σε αυτόν τον "πόλεμο", ρίχνονται με γενναιότητα οι υπερήρωες, οι μαχητές, οι πολεμιστές, οι στρατιώτες και απλοί καθημερινοί άνθρωποι, με όπλα πνευματικά για να μπορέσουν τελικά να λυγίσουν το "θηρίο", που κατατρύχει και ταλαιπωρεί το νου. Γι’ αυτό σας καλώ όλους να μετάσχετε σε αυτόν τον αγώνα, γιατί το "θηρίο" δεν είναι ανίκητο, λυγίζει…».

Η έκθεση θα διαρκέσει από 13 Νοεμβρίου έως 1 Δεκεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 5-8μ.μ.

Στις 6 Νοεμβρίου 2017 συμπληρώνονται έξι χρόνια από τα εγκαίνια της Πινακοθήκης της ΤΕΧΝΗΣ Κιλκίς, στο Μεταλλικό. Έξι χρόνια λειτουργίας ενός μοναδικού χώρου πολιτισμού στο νομό Κιλκίς, στον οποίο φιλοξενούνται 165 έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, γίνονται δωρεάν ξεναγήσεις και πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα και σεμινάρια.

Στο πλαίσιο λοιπόν της επετείου των εγκαινίων και με σκοπό τη γνωριμία με την ξεχωριστή αυτή στέγη πολιτισμού, η ΤΕΧΝΗ Κιλκίς ανοίγει τις πόρτες της Πινακοθήκης και καλεί το κοινό  του Κιλκίς να την επισκεφθεί, την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017. Από τις 12 έως τις 4 το μεσημέρι θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις τόσο για ομάδες πολιτών, όσο και για φορείς και συλλόγους.

Για πληροφορίες και εκδήλωση ενδιαφέροντος πολυπληθών ομάδων (π.χ. συλλόγων), στα τηλέφωνα 23410 24217 (5-8 καθημερινά) και 6977358114.

Η είσοδος για όλους είναι ελεύθερη.

Σύντομο ιστορικό

Η Πινακοθήκη της ΤΕΧΝΗΣ ανεγέρθη στο Μεταλλικό, λίγα χλμ μόλις από την πόλη του Κιλκίς. Το οικόπεδο στο οποίο χτίστηκε, παραχωρήθηκε στην ΤΕΧΝΗ από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μ. Βρύσης-Μεταλλικού και από το Δήμο Κιλκίς, ενώ στις εργασίες κατασκευής της συμμετείχαν ανιδιοτελώς και πολλοί Κιλκισιώτες.

Οι εργασίες ανέγερσής της ξεκίνησαν το Σεπτέμβριο του 2005, ενώ η ολοκλήρωσή της έγινε το 2011. Το Νοέμβριο του 2011 έγιναν τα εγκαίνια και άρχισε η λειτουργία της.

 Την Πινακοθήκη εγκαινίασε ο Γ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος στο βιβλίο του «Αναζητώντας την Τέχνη-Πινακοθήκες περιφέρειας», τη συμπεριέλαβε στις 20 καλύτερες της περιφέρειας.

Τα έργα που φιλοξενεί είναι έργα Βορειοελλαδιτών, κυρίως, καλλιτεχνών και άλλων του ελλαδικού χώρου, ξένων και αρκετά Κιλκισιωτών δημιουργών, και καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος των τεχνοτροπιών και ειδών της Εικαστικής Τέχνης (λάδια, ακρυλικά, ακουαρέλες, σχέδια, χαρακτικά, γλυπτά, κατασκευές, ταπισσερί, κ.α.).

Μεταξύ των έργων που εκτίθενται σήμερα στην Πινακοθήκη, συγκαταλέγονται δημιουργίες των: Ν. Σαχίνη, Στ. Μαυρομάτη, Μπ. Ζαφειριάδη, Κλ. Νάτση, Γ. Τζοβανάκη, Φ. Ζογλοπίτη, Απ. Κιλεσσόπουλου, Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Κ. Λούστα, Κ. Λαχά, Ντ. Παπασπύρου, Ελ. Χρυσίδου, Σ. Ζαχαριάδη, Σ. Μουστάκα, Π. Παπανάκου, Γ. Πεντζίκη, Κ. Σταυρούδη, Τ. Μακρή, Ν. Μπλιάτκα, Γεθσημανής, P. Medek, Γ. Ηλιόπουλου, Αθ. Λατινοπούλου, Γ. Φαρσακίδη, Αντ. Παπαδοπούλου, Ανδρέου, Μ. Αργυράκη, Λουκόπουλου, Φ. Μάνου, Σερχάτ, Δ. Αντωνιάδη, Γ. Καψιδάκη, Δ. Γκιούλτσου, Β. Πεκλάρη, Μ. Γιανναδάκη, Ξ. Σαχίνη, Δ. Φράγκου, Γ. Γουρζή, Γ. Γαΐτη, Β. Κατράκη, Τ. Αλεβίζου, Χ. Δαγκλή, Γ. Κορδη, Π. Γράβαλου, Μποστ, Λ. Γαβριηλίδου, Ντ. Παλιάν, Χαμιδιελή, Μπαδόλα, Λ. Φάσου, Ν. Τσαουσίδη, Γ. Κοσμίδη, Κ. Βέλκου, κ.α.

Ένα βιβλίο «φάρο» για τον ενδυματολογικό πολιτισμό της Θράκης θα παρουσιάσει για πρώτη φορά  από την έκδοσή του, το Λύκειο των Ελληνίδων Κιλκίς, την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεών του  (Μητροπόλεως 11). Πρόκειται για το εξαιρετικό βιβλίο «Χρώματα μνήμης: Φορεσιά Ορμενίου-Φτελιάς (Κόζουλτζια & Ουρούμκιοϊ Ανατολικής Ρωμυλίας)»  της συντοπίτισσάς μας, Κούλας Φωτιάδου.

«Χρώματα μνήμης»:  Ένας τίτλος, ο οποίος ανταποκρίνεται πλήρως στο περιεχόμενο του πονήματος, καθώς αυτό αφορά στις χαρακτηριζόμενες από ποικιλία σχεδίων και πλούτο χρωμάτων παραδοσιακές φορεσιές της περιοχής Ορμενίου - Φτελιάς Έβρου, (Κόζουλτζια - Ουρούμκιοϊ Ανατολικής Ρωμυλίας, απ' όπου είναι και ο τόπος καταγωγής της).

Με την έκδοση του βιβλίου, η συγγραφέας αποτίνει και τον ελάχιστο οφειλόμενο φόρο τιμής στην μητέρα της και σε όλες τις γυναίκες που τίμησαν τη θρακιώτικη ενδυματολογική παράδοση, υφαίνοντας και στολίζοντας τις φορεσιές, αλλά και κάθε είδους υφαντό του τόπου της.

Το βιβλίο θα παρουσιάσει η Επίτιμη Διευθύντρια του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας-Θράκης, Νέλλη Μελίδου-Κεφαλά.

Το ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ πιστό στο ραντεβού με του μικρούς και μεγάλους φίλους του, συνεχίζει με σεβασμό και συνέπεια τις ποιοτικές παιδικές παραγωγές του και την φετινή θεατρική χρονιά. Ερχεται για 8η χρονιά στο Κιλκίς με το νέο του Αριστούργημα "Ο ΤΕΤΡΑΓΩΝΟΠΑΝΤΕΛΟΝΗΣ " & Η Διάσωση Του Βυθού, το Σάββατο 21 Οκτωβρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο Κιλκίς, ώρες 5.15μμ και 7.15μμ

 

Λίγα λόγια για το έργο…

Η μυστηριώδης εμφάνιση ενός τέρατος ταράζει τα ήρεμα νερά του βυθού. Ο Τετραγωνοπαντελόνης κ η παρέα του ξεκινάνε το ταξίδι της λύσης του μυστηρίου που θα διώξει το τέρας! Το μαγικό φίλτρο του τέρατος όμως θα μολύνει τον βυθό κ θα προκαλέσει αμνησία σε όλους! Θα καταφέρουν άραγε να βρούνε το αντίδοτο πριν να είναι αργά; Μια πρωτότυπη ιστορία που  παίζεται για πρώτη φορά σε όλη την Ελλάδα! γέλιο...αγωνία...περιπέτεια...θα καταφέρουν οι φίλοι μας να σώσουν τον βυθό; Η συνέχεια επί Σκηνής!!!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Παίζουν & Χορεύουν οι Ηθοποιοί:  Ήρα Δαμίγου, Άρης Πλιός, Κωνσταντίνος Φερεντούρος, Στεφανία Φιλιάδη, Κώστας Σπυρόπουλος

Κείμενο - Σκηνοθεσία: ΜΙΜΗΣ ΚΑΠΕΡΔΟΣ

Σκηνικά: ΒΑΛΕΝΤΙΝΟ ΒΑΛΑΣΗΣ

Κοστούμια: ΕΛΕΝΗ ΨΥΡΡΑ

Σχεδιασμός Φωτισμών : ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΛΟΚΑΣ

Γραφιστικά: ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗΣ

Ειδικές Κατασκευές: ΒΑΛΕΝΤΙΝΟ ΒΑΛΑΣΗΣ

Δημόσιες Σχέσεις: ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ

 Μουσική Επιμέλεια: ΧΡΥΣΑ ΚΑΖΑΚΟΥ 

Κινησιολογία: ΒΑΛΕΝΤΙΝΟ ΒΑΛΑΣΗΣ

Παραγωγή: ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Διάρκεια:  80 λεπτά (με ένα Διάλειμμα 10 λεπτών)

Πληροφορίες: 6974797109

Προπώληση: 8€ - Ταμείο : 9€ (από 2 ετών & άνω)

*Το έργο απευθύνεται σε παιδιά κάθε ηλικίας*        

 

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ : ΒΙΒΛ/ΛΕΙΟ ΗΛΙΑΔΗΣ - τηλ 23410 75307

Προπώληση 7€ - Ταμείο 9€

Έκθεση ενηλίκων στην ΤΕΧΝΗ

Μια ενδιαφέρουσα έκθεση, αποτέλεσμα της συνεργασίας των Εικαστικών Τμημάτων ενηλίκων της ΤΕΧΝΗΣ Κιλκίς και της Ομάδας Χαρακτικής του Συλλόγου Διάδοσης Εικαστικών Τεχνών Νάουσας, εγκαινιάζεται την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017, στην αίθουσα «Κούρος Ευρωπού» της ΤΕΧΝΗΣ (25ης Μαρτίου 20), στις 7.30μ.μ.

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής και χαρακτικής, που πραγματοποιήθηκαν με τον συντονισμό του εικαστικού Νικόλα Μπλιάτκα κάτω από το κοινό θέμα «Αντι-θέσεις». Σε μια εποχή αντιθέσεων και πολυπλοκότητας, οι σπουδαστές κλήθηκαν να παρουσιάσουν τη δική τους εκδοχή ως εικαστική διερεύνηση με εννοιολογικές προεκτάσεις. Τα έργα εκφράζουν το σκεπτικό της έκθεσης τα ίδια καθεαυτά ή σε διάλογο με τα έργα των συνσπουδαστών τους, δημιουργώντας την ευκαιρία για αναστοχασμό.

Οι «Αντι-θέσεις» μετά το Κιλκίς, θα παρουσιαστούν και στην πόλη της Νάουσας.

Διάρκεια έκθεσης: 19 Οκτωβρίου-3 Νοεμβρίου 2017.

Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 5-8μ.μ.

Είσοδος ελεύθερη.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς συμμετέχει στην επικοινωνιακή δράση πανελλαδικής εμβέλειας του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Μουσείων του ΥΠΠΟΑ με τίτλο για το 2017 «Περιβάλλον και Πολιτισμός, Πνοές Ανέμων», με την υλοποίηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς και στον Αρχαιολογικό χώρο του Παλατιανού Δήμου Κιλκίς δύο εκπαιδευτικών διαδραστικών εκδηλώσεων.

«Στόχος της δράσης είναι η ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της χώρας και η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προστασία του. Κεντρικός άξονας είναι η προβολή του δεσμού των τεσσάρων στοιχείων της φύσης με την ανθρώπινη σκέψη και δημιουργία διαχρονικά».

Πιο συγκεκριμένα, την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017 και ώρες 10:00π.μ. και 11.30π.μ. θα υλοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο, από αρχαιολόγους της Εφορείας μας, δράση με τίτλο «ο αέρας που αναπνέουμε». Μέσα από μία διαδραστική προβολή power point και με κύριο προβαλλόμενο αντικείμενο ένα προσκυνητάριο με παράσταση Δευτέρας Παρουσίας από το Κάτω Θεοδωράκι (19ος αι.) Κιλκίς, θα σχολιαστούν η συμμετοχή του αέρα -ως ανέμου- σε μια κοσμική καταιγίδα που μεταμορφώνει το ανθρώπινο περιβάλλον, ο αέρας και οι ιδιότητες που έχει ως φυσικό στοιχείο, το αεράκι όπως περιγράφηκε από την ποίηση και τις εικαστικές τέχνες.

Την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017 και ώρες 10.30 π.μ. και  12.00 το μεσημέρι θα υλοποιηθεί στον αρχαιολογικό χώρο του Παλατιανού και σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Γερακαριού, δράση με επίκεντρο τον αρχαϊκό κεραμικό κλίβανο της αρχαίας πόλης. Με επίκεντρο το ανωτέρω εύρημα θα σχολιαστεί  από αρχαιολόγους της Εφορείας μας  η χρήση του αέρα στο ψήσιμο των αγγείων.

Οι  εκδηλώσεις θα  ολοκληρωθούν με  βιωματικά εργαστήρια.

Οι δράσεις απευθύνονται σε μαθητές/τριες, Δ, Ε΄και ΣΤ΄Δημοτικού.

Για την συμμετοχή στα εν λόγω προγράμματα απαιτείται δήλωση συμμετοχής και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (υπεύθυνοι επικοινωνίας από Δευτέρα έως Παρασκευή, κατά τις ώρες 9:00 π.μ. - 11:00 π.μ.: Μαγδαληνή Παρχαρίδου, Μαρία Φαρμάκη, Νεκτάριος Πουλακάκης, τηλ. (2310 801402, 23410 22477).

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς και ο Σύλλογος  Αποφοίτων Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ καλούν τους μικρούς φίλους του Αρχαιολογικού Μουσείου να γνωρίσουν τον Νίκο Καζαντζάκη μέσα από το θέατρο, τη μουσική και το παιχνίδι.

Με αφορμή τα 60 χρόνια από το θάνατο του συγγραφέα, η Ειρήνη Παπαδοπούλου (θεατρολόγος – θεατροπαιδαγωγός), η Μαρία Φαμελίτου (Φιλόλογος- Θεατρολόγος), η Στέλλα Τσατσαρώνη (Θεατρολόγος- Βρεφονηπιοκόμος) και η Angela Clausnitzer (μουσικός) στήνουν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017 στις 12.00 το μεσημέρι μια δραματοποιημένη αφήγηση αποσπασμάτων του μυθιστορήματος « Στα παλάτια της Κνωσού».

Ένα οδοιπορικό στη Μινωική Κρήτη..Μια διαφορετική ανάγνωση του μύθου του Μινωταύρου…..Η ιστορία της Αριάδνης και του Θησέα.. Και όλα αυτά δοσμένα με την πένα του Νίκου Καζαντζάκη στο εμβληματικό μυθιστόρημα για τα παιδιά «Στα παλάτια της Κνωσού».

Ηλικίες 8-12 χρονών, συνοδευόμενα από τους γονείς τους. Διάρκεια : 1 ώρα.

Αριθμός συμμετεχόντων παιδιών: έως 25. Πληροφορίες- δηλώσεις συμμετοχής: 2310 801402 (κ. Μαρία Φαρμάκη).

Σελίδα 1 από 14
We use cookies to improve our website. Cookies used for the essential operation of this site have already been set. For more information visit our Cookie policy. I accept cookies from this site. Agree