ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΒΡΑΔΙΑ STAND UP COMEDY | ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟΥ

Το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς διοργανώνουν μια Βραδιά Stand up comedy με τους :  Ήρα Κατσούδα, Ανδρέα Πασπάτη και Θανάση Σαμαρά  μια μοναδική παράσταση ολόφρεσκης κωμωδίας!

Παρασκευή  22  Ιουνίου  2018 | Ώρα 21:00 |ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Τρείς κωμικοί , με μακροχρόνια εμπειρία στον χώρο του stand up comedy, αγαπητοί στην Θεσσαλονίκη και με μεγάλη παρουσία σε όλη την Ελλάδα, μοιράζονται την ίδια σκηνή και μας παρουσιάζουν κομμάτι της δουλειάς τους. Τρείς άνθρωποι, τρία διαφορετικά στιλ, έξυπνα αστεία και γρήγορες εναλλαγές σε μια βραδιά ολόφρεσκης κωμωδίας.

Διάρκεια Παράστασης| 90 λεπτά

Λίγα λόγια για τους κωμικούς:

Η Ήρα Κατσούδα ασχολείται επαγγελματικά µε το stand up comedy, με συνεχείς παραστάσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη αλλά και σε περισσότερες από 30 πόλεις σε όλη την Ελλάδα.
Το 2014-15 σε συνεργασία με τον Ανδρέα Πασπάτη, παρουσίασαν το πρώτο stand up comedy battle στην Ελλάδα στο πλαίσιο της παράστασης «Ο καθένας τα δικά του», ενώ το 2016 διοργάνωσαν και παρουσίασαν το πρώτο ζωντανό stand up comedy talk show “The Comedians” (Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης). Έχει συμμετάσχει στο Stand up for U 2016 για το πρόγραμμα «Νονός της Unicef» που αναμεταδόθηκε από τον ALPHA καθώς επίσης έχει παρουσιάσει την δουλειά της σε διοργανώσεις TedX. (Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη). Το 2012 ήταν μια εκ των δύο συγγραφέων του κωµικού show «Ο ΓΑΜΟΣ» που παιζόταν για 2 χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Φέτος παρουσίασε την σόλο του παράσταση με τίτλο «ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ» που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και επαρχία. Διοργανώνει βραδιές Open Mic. Έχει εργαστεί ως ηθοποιός και κειμενογράφος διαφηµίσεων. Έχει σπουδάσει Οικονομικά (Α.Π.Θ.), κλασσική μουσική, χορό και υποκριτική (studio Φλέµινγκ).

Ο Ανδρέας Πασπάτης ασχολείται επαγγελματικά µε το stand up comedy. Ξεκίνησε την ενασχόληση του µε την κωμωδία το 2007. Μετράει εμφανίσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη αλλά και στο Λονδίνο όπου έχει συμμετάσχει και σε παραστάσεις του comedycentral. Το 2015, μαζί με την Ήρα Κατσούδα, διοργάνωσαν και συμπαρουσίασαν, το πρώτο stand up comedy battle, και το 2016 το πρώτο ζωντανό comedy talk show “The Comedians”, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στην Αθήνα.  Έχει συμμετάσχει στο «Stand up for U» για το πρόγραμμα «Νονός της Unicef», που αναμεταδόθηκε από τον ALPHA. Φέτος παρουσίασε την σόλο του παράσταση με τίτλο «Τσάι Party» που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και επαρχία.  Ιδρυτής και πρόεδρος της comedy society του Brunel University (London), παραδίδει stand up comedy workshops και διοργανώνει βραδιές Open Mic.  Σπούδασε Πληροφορική (Α.Π.Θ.) και Game Design (Brunel University London).

Ο Θανάσης Σαμαράς (Cain) ξεκίνησε ν’ ανεβάζει κωμικά βίντεο στο Youtube το 2012 και από τότε ανήκει στην ομάδα του Comedy Lab. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με το Mega channel όσον αφορά στην δημιουργία βίντεο για την ηλεκτρονική πλατφόρμα του καναλιού. Η ενασχόλησή του με τα βίντεο τον οδήγησε να εργαστεί κι ως Executive Producer στην εταιρία Entrinno Productions, του Σάκη Τανιμανίδη, για λογαριασμό της εκπομπής «Ντενεκές» που προβλήθηκε από το Μακεδονία TV. Εκτός των βίντεο ασχολείται επαγγελματικά και με το Stand Up Comedy τα τελευταία πέντε χρόνια. Έχει παίξει στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας και ήταν ο πρώτος που σε συνεργασία με άλλον κωμικό διοργάνωσε το πρώτο Open Mic στη Θεσσαλονίκη το 2014, για την ανάδειξη νέων ατόμων στο Stand Up Comedy. Συνεχίζει τις παραστάσεις μέχρι τώρα κι ετοιμάζεται για την πρώτη του σόλο παράσταση.

 ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:    

Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς

ΜΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ:

του Δήμου Παιονίας                           

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς συμμετέχει στην πανελλήνια επικοινωνιακή δράση «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές», που πραγματοποιεί και φέτος το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης σχετικά με την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη, και υλοποιεί τις παρακάτω δύο εκπαιδευτικές δράσεις:

 

Παρασκευή 8 Ιουνίου, 10.30 - 13.00

«Περιπατητική ξενάγηση στα μνημεία της Τούμπας Παιονίας» με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς, του Δήμου Παιονίας και της Ιεράς Μητροπόλεως Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου.

Θα πραγματοποιηθεί θεματική περιήγηση σε δύο μνημεία της Τούμπας Παιονίας, τον μακεδονικό τάφο και τον ναό του Αγίου Αθανασίου, με τους μαθητές/τριες της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης των Δημοτικών Σχολείων Πλατανιάς και Γοργόπης.

Στον μακεδονικό τάφο θα γίνει σύντομη αναφορά στην ιστορία και τη σημασία του μνημείου για την περιοχή της Παιονίας, ενώ στον χώρο του ναού του Αγίου Αθανασίου οι μαθητές/τριες θα ξεναγηθούν αρχικά στην προϊστορική θέση, που βρίσκεται στη γειτονία του ναού, και ακολούθως στην ιστορία και την τέχνη του ναού. Η δράση θα ολοκληρωθεί με παιχνίδι θησαυρού στον χώρο.

Κυριακή 10 Ιουνίου, 11.00 - 14.00

«Ξενάγηση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία του Γυναικοκάστρου» με την υποστήριξη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Κιλκίς και του Πολιτιστικού Συλλόγου Παλαιού Γυναικοκάστρου.

Η δράση απευθύνεται σε οικογένειες και θα ξεκινήσει από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ), στις υπώρειες του λόφου του Παλαιού Γυναικοκάστρου, στις 11.00. Περιλαμβάνει ενημέρωση από εκπροσώπους του ΚΠΕ για τη χλωρίδα της περιοχής και στη συνέχεια διαδραστική ψηφιακή προβολή με θέμα την απεικόνιση του τοπίου και της βλάστησης στη ζωγραφική της βυζαντινής και μεταβυζαντινής εποχής.

Θα ακολουθήσει ξενάγηση από αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς στο νεκροταφείο της Πρώιμης Εποχής Σιδήρου και στο Βυζαντινό Κάστρο καθώς και σύντομη στάση για ξεκούραση και πικ - νικ στη σκιά των πλατανιών, στις όχθες του μικρού ποταμού στα ριζά του λόφου.

Η δράση θα ολοκληρωθεί με ξενάγηση των συμμετεχόντων στη φάρμα της κ. Σύλβιας Σαμολαδά της ένωσης «Γυναίκες Γαλακτοπαραγωγοί Γυναικόκαστρου».

 

*Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με κλειστά παπούτσια, μακρύ παντελόνι, καπέλο και νερό.

Γενικός συντονισμός: Δρ. Γεωργία Στρατούλη, Προϊσταμένη ΕΦΑ Κιλκίς - αρχαιολόγος

Υπεύθυνες δράσεων: Δρ. Mαγδαληνή Παρχαρίδου, Προϊσταμένη Τμήματος ΒΜΑΧΜ & Δρ. Μαρία Φαρμάκη - αρχαιολόγοι

Δημιουργικό αφίσας: Ειρήνη-Βενετία Μάλαμα, Προϊσταμένη Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων - αρχιτέκτων μηχανικός

Τηλ. επικοινωνίας 2310 413415

«Το Σάββατο 26 Μαΐου, στις 8μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των βραβείων και επαίνων στους νικητές του 23ου Πανελλήνιου Ποιητικού Διαγωνισμού «Κούρος Ευρωπού». Σε ένα φιλόξενο και ευχάριστο περιβάλλον έλαβε χώρα η γιορτή της ποίησης στην πόλη μας. Πολλές και ενδιαφέρουσες οι συμμετοχές και της φετινής διοργάνωσης, 96 στον αριθμό ποιητές από όλη την Ελλάδα, που εμπιστεύθηκαν την έμπειρη κρίση της επιτροπής και απόθεσαν τον ποιητικό τους λόγο στα χέρια της.

Της τελετής προηγήθηκε αναφορά στο έργο του Θωμά Κοροβίνη από την ποιήτρια και μέλος της Κριτικής Επιτροπής, Έλσα Κορνέτη, ενώ μέλη της Θεατρικής Σκηνής της ΤΕΧΝΗΣ, σε σκηνοθετική επιμέλεια του Παύλου Δανελάτου, απέδωσαν κινηματογραφικά τα κείμενα του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Μ.Κ.Ε Τέχνη ευχαριστεί από καρδιάς τα μέλη της κριτικής επιτροπής που με επιμονή και υπομονή υπηρετούν όλα αυτά τα χρόνια τον κορυφαίο θεσμό της χώρας, τον Θωμά Κοροβίνη για την παρουσία του, τους συμμετέχοντες και τους βραβευθέντες. Ειδικές ευχαριστίες σε όλους τους συμμετέχοντες που επισκέφθηκαν την πόλη, γνωρισθήκαμε και ανταλλάξαμε σκέψεις και ιδέες.

Την εκδήλωση μας τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος του Επιμελητήρίου Κιλκίς, Παύλος Τονικίδης, ο οποίος έκανε και την απονομή του 1ου βραβείου και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Κιλκίς, Γιώργος Γραβριηλίδης, ο οποίος έκανε την απονομή του 2ου βραβείου.

Τους ευχαριστούμε για την τιμή και αίσθηση ευθύνης που προέκυψε από την δημόσια τοποθέτησή τους για τον ξεχωριστό αυτό πανελλήνιο θεσμό της Τέχνης».

Το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς διοργανώνουν την παιδική θεατρική παράσταση «Ψέμα στο Ψέμα» της Καλλιόπης Παπαδάκη και σε σκηνοθεσία της Παυλίνας Χαρέλα. Πρόκειται για ένα μεικτό είδος κουκλοθεάτρου με ηθοποιούς και κούκλες από την παιδική σκηνή του θεάτρου Σοφούλη.

Η παράσταση θα δοθεί το Σάββατο 2 Ιουνίου, στις 7μμ, στο Πολιτιστικό Κέντρο Πολυκάστρου.

Είσοδος ελεύθερη.

Λίγα λόγια για το έργο: Ένα μικρό αγόρι θα φέρει τα πάνω κάτω στην όμορφη πόλη μας. Τα ψέματα , οι ζαβολιές και τα πειράγματα δεν θα του βγουν σε καλό. Λέτε οι καλές κούκλες να τον συγχωρήσουν; και τι δουλειά έχει επάνω στη σκηνή ένας θεατής;

Μια διαδραστική παράσταση κουκλοθέατρου που μέσα από το χιούμορ και τη διασκέδαση θέλει να μας δείξει πως το να λέμε ψέματα, να πειράζουμε και να ενοχλούμε με άσχημο τρόπο τους γύρω μας δεν είναι ότι καλύτερο. Όλα έχουν ένα όριο και " οι παραβάτες τιμωρούνται."

 

Συντελεστές:

Κείμενο: Καλλιόπη Παπαδάκη, Σκηνοθεσία: Παυλίνα Χαρέλα, Μουσική: Χάρης Γκατζόφλιας, Χορογραφίες: Κώστας Καφαντάρης, Σκηνικά-Κοστούμια: ModaSystem

Παίζουν: Μάρω Καραγεώργου, Μαρίνα Καζόλη (διπλή διανομή) Γιάννης Κωνσταντινίδης, Κώστας Καφαντάρης, Δημήτρης Κουστολίδης (διπλή διανομή)

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Παιδική Σκηνή Θεάτρου Σοφούλη

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς

Με τη στήριξη του Δήμου Παιονίας

 

Το καλλιτεχνικό και πολιτιστικό σύνολο η «πόλις» καλεί μικρούς και μεγάλους σε ένα διήμερο εκδηλώσεων στο πλαίσιο του εορτασμού των Ελευθερίων του Κιλκίς.

Ραντεβού το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Ιουνίου, από το πρωί ως το βράδυ, στο δημοτικό πάρκο-κήπο του Κιλκίς για ψυχαγωγία και παιχνίδι.

Στα πλαίσια του φεστιβάλ αυτού θα λειτουργήσουν δωρεάν για όλον τον κόσμο εργαστήρια ζωγραφικής, κόμικς, κοπτικής και ραπτικής και θα διεξαχθούν σκακιστικοί αγώνες με τη συμμετοχή όσων επιθυμούν.

Οι ώρες λειτουργίας του φεστιβάλ θα είναι από τις 11:00 έως τις 23:00 και τις δυο ημέρες.

Ένα διήμερο φεστιβάλ έκφρασης, δημιουργικότητας, παιχνιδιού, ψυχαγωγίας και διασκέδασης.

Η είσοδος στο χώρο του φεστιβάλ θα είναι ελεύθερη για όλους.

“Η Θώμη είναι η Κόρη του Κιλκίς!” Ετσι τελείωσε το χαιρετισμό του ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Κιλκίς κ. Δημ. Τσαντάκης την περασμένη Παρασκευή 18 Μαΐου, Ημέρα αφιερωμένη στα Μουσεία όλου του κόσμου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Κιλκίς, στο σπίτι του πασίγνωστου Κούρου της Ευρωπού-εξού και ο παραλληλισμός του αντιδημάρχου.

Η Θώμη δεν είναι άλλη από την κ. Θωμαή Σαββοπούλου, αρχαιολόγο, που ανάλωσε το σύνολο της καριέρας της στο ν. Κιλκίς, με αξιολογότατο ανασκαφικό έργο, κυρίως το Π. Γυναικόκαστρο και την Ευρωπό. Η βραδυά ξεκίνησε με χαιρετισμό της νέας Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς κ. Γεωργίας Στρατούλη η οποία, αφού περιέγραψε σε συντομία τους νέους στόχους της Υπηρεσίας, αναφέρθηκε στην μεγάλη αξία του έργου της κ. Σαββοπούλου, αφιερώνοντας τη βραδυά στην γνωστή, αναγνωρισμένη και αγαπητή σε όλους του Κιλκισιώτες Θώμη Σαββοπούλου.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο χαιρετισμός του κ. Παύλου Θωμαΐδη, περιφερειακού Συμβούλου και εκπροσώπου του Αντιπεριφερειάρχη. Ο κ. Θωμαΐδης, αφού επαίνεσε το έργο της κ. Σαββοπούλου, διαβεβαίωσε τους αρμόδιους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς για την συνέχιση της άψογης συνεργασίας και αρωγής της Αντιπεριφέρειας, στο έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Εμφανώς συγκινημένη, η κ. Σαββοπούλου ευχαρίστησε όλους για τα καλά τους λόγια και στη συνέχεια έκανε μια σύντομη αναδρομή στην πολύχρονη ανασκαφική της δραστηριότητα, από το Π. Γυναικόκαστρο έως την Ευρωπό.  Τα ευρήματα των ανασκαφών στο Νεκροταφείο της Εποχής του Σιδήρου (1000-800πΧ) στο Π. Γυναικόκαστρο, ήταν και το αντικείμενο της πρώτης “ξενάγησης” της κ. Σαββοπούλου, προς τους παρισταμένους. Ακολούθησε η ενημέρωση των προσκεκλημένων για το ιστορικό του ανασκαφικού έργου στον εξαιρετικά ενδιαφέροντα Αρχαιολογικό χώρο της Ευρωπού. Ενός χώρου που, παρά τις πολύχρονες και βίαιες τυμβωρυχίες, διέσωσε σημαντικά ευρήματα που πιστοποιούν την συμπερίληψη της αρχαίας Ευρωπού στο σκληρό πυρήνα του Μακεδονικού Βασιλείου, με την κοντινή Πέλλα. Στην ενδιαφέρουσα και κατατοπιστική “ξενάγησή” της, η κ. Σαββοπούλου χρησιμοποίησε πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό.

Η όμορφη και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα βραδυά έκλεισε μελωδικά από το θαυμάσιο μουσικό ντουέτο με την Αχιλλέα Σπυρλιάδη στα πλήκτρα και την Εφη Ναβροζίδου στο τραγούδι.

Το Σάββατο 26 Μαΐου, στις 8μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς θα πραγματοποιηθεί η τελετή απονομής των βραβείων και επαίνων στους νικητές του 23ου Πανελλήνιου Ποιητικού Διαγωνισμού «Κούρος Ευρωπού», μια διοργάνωση που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα εκδηλώσεων «Ελευθέρια» 2018 του Δήμου Κιλκίς και υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας-Π.Ε. Κιλκίς, το Δήμο Κιλκίς και τη ΔΙ.ΒΙ.ΠΕ Κιλκίς.

Πολλές και ενδιαφέρουσες οι συμμετοχές και της φετινής διοργάνωσης, 96 στον αριθμό ποιητές από όλα τα διαμερίσματα του ελλαδικού χώρου, που εμπιστεύθηκαν την έμπειρη κρίση της επιτροπής και απόθεσαν τον ποιητικό τους λόγο στα χέρια της.

Ο ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός συμμετοχών καταδεικνύει, πέρα από το υψηλό επίπεδό του διαγωνισμού και το αμείωτο ενδιαφέρον από πλευράς των συμμετεχόντων, ότι στην Ελλάδα, την χώρα που αξιώθηκε υπέροχους ποιητές από καταβολής της έως σήμερα, υπάρχει αισιόδοξη προοπτική για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Τα αποτελέσματα του 23ου Πανελλήνιου Ποιητικού Διαγωνισμού έχουν ως εξής:

 

ΒΡΑΒΕΙΑ

Πρώτο Βραβείο: Δελιόπουλος Γεώργιος από την Κοζάνη

Δεύτερο Βραβείο: Ντηλιά Γκέλη από το Ναύπλιο

Τρίτο Βραβείο: Δέδε Στυλιανή από την Αγ.Παρασκευή Αττικής

 

ΕΠΑΙΝΟΙ

  1. Αθανασόπουλος Χρήστος από την Αθήνα
  2. Βέλκου Κυριακή από το Κιλκίς
  3. Ταβουλτσίδης Κωνσταντίνος από την Ξάνθη
  4. Παπακωνσταντίνου Δημήτρης από την Κοζάνη
  5. Ζαχοπούλου Ξανθίππη από τη Θεσσαλονίκη

 

Το φετινό, δε, τιμητικό αφιέρωμα, στο πλαίσιο του 23ου Πανελλήνιου Ποιητικού Διαγωνισμού «Κούρος Ευρωπού», αφορά στον συγγραφέα Θωμά Κοροβίνη και φέρει τον τίτλο “Το Μυστικό Περίγραμμα”.

Ο Θωμάς Κοροβίνης είναι μια πολυσχιδής προσωπικότητα, η καλλιτεχνική δράση του οποίου, απλώνεται σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της κοινωνικής ζωής, απ' την πολιτική στράτευση ως το τραγούδι, τη μουσική, τη λογοτεχνία, την Πόλη, τους φίλους.

Αναφορά στο έργο του Θωμά Κοροβίνη θα πραγματοποιήσει η ποιήτρια και μέλος της Κριτικής Επιτροπής, Έλσα Κορνέτη, ενώ μέλη της Θεατρικής Σκηνής της ΤΕΧΝΗΣ, σε σκηνοθετική επιμέλεια του Παύλου Δανελάτου, θα συμμετάσχουν στην κινηματογραφική απόδοση του αφιερώματος, διαβάζοντας και δρώντας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Μακεδονικής Καλλιτεχνικής Εταιρίας ΤΕΧΝΗ Κιλκίς σας προσκαλεί όλους σε αυτή τη γιορτή της ποίησης στην πόλη μας, μια γιορτή που διοργανώνει με αγάπη και συνέπεια τα τελευταία 23 χρόνια.         

Ελάτε για να γνωρίσετε τους ποιητές του σήμερα, ελάτε να κουβεντιάσουμε για όλα αυτά που υπερβαίνουν το φθαρτό γιατί ας μην ξεχνάμε ότι όπου φθάνουν οι άνθρωποι ασθμαίνοντας βρίσκουν τους ποιητές που έχουν φθάσει πετώντας.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων και ο Δήμος Κιλκίς διοργανώνουν την Παρασκευή 18 Μαϊου, στις 8μμ, στο Αρχαιολογικό Μουσείο, μια βραδιά γνωριμίας με τους αρχαιολογικούς χώρους του Π. Γυναικοκάστρου και της αρχαίας Ευρωπού με ξεναγό - ομιλήτρια την ανασκαφέα αρχαιολόγο Θωμαή Σαββοπούλου.

Θα ακολουθήσει πρόγραμμα με νότες με τον Αχιλλέα Σπυρλιάδη στο πιάνο και την Έφη Ναβροζίδου σε ελαφρά λαïκά τραγούδια.

Είσοδος ελεύθερη.

Μια μέρα στην πινακοθήκη

“Την Κυριακή 20 Μαΐου η Πινακοθήκη της Τέχνης βάζει τα καλά της και υποδέχεται από τις 12 το μεσημέρι έως και τις 8 το βράδυ, μικρούς και μεγάλους στον υπέροχο χώρο της στο Μεταλλικό.

Πολιτισμός, φύση και άνθρωπος θα γίνουν ένα, σε μια συνεύρεση που το ΔΣ της ΤΕΧΝΗΣ επιχειρεί για πρώτη φορά: Να ανοίξει τις πόρτες της Πινακοθήκης σε ευρύτερο κοινό και να το κάνει κοινωνό των εξαιρετικής καλλιτεχνικής αξίας και ομορφιάς πινάκων της.

Η μέρα αυτή επελέγει με αφορμή τον ορισμό της 18ης Μαΐου ως Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, μιας ημέρας που καθιερώθηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων προκειμένου να λειτουργεί ως υπενθύμιση «Τα μουσεία να γίνουν φορείς πολιτιστικών ανταλλαγών, για την ενίσχυση της μόρφωσης, για την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, για την ειρήνη και τη συνεργασία ανάμεσα στους λαούς».

Για το σκοπό αυτό η ΤΕΧΝΗ διοργανώνει την εκδήλωση αυτή. Ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά εργαστήρια, μουσική, χορός και πολλές εκπλήξεις, ανάμεσα στους πίνακες, ανάμεσα σε ανθρώπους, δίπλα στη φύση.

Πρόγραμμα δράσεων

Οι ξεναγήσεις ξεκινούν το μεσημέρι και η υπεύθυνη της Πινακοθήκης, Μαίρη Σαραντοπούλου (εκπαιδευτικός, απόφοιτος σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ) θα μας συντροφεύσει σε αυτή τη γνωριμία με τους πίνακες και θα δώσει χρηστικές πληροφορίες για έργα, τεχνοτροπίες και καλλιτέχνες.

Η διάρκεια της ξενάγησης θα είναι 45 λεπτά και θα επαναληφθεί κατά τις ώρες: 12:15-13:00 /14:00-14:45 /16:00-17:00

Ταυτόχρονα, στη διάρκεια της μέρας οι μικροί φίλοι θα έχουν την ευκαιρία να εμπνευσθούν από τα έργα της Πινακοθήκης και σε συνεργασία με εικαστικούς και εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν σε όμορφα και διαδραστικά εργαστήρια.

Ο Χαρίτων Παπαδόπουλος (εικαστικός, απόφοιτος της σχολής Καλών τεχνών), θα δουλέψει με παιδιά ένα εκπαιδευτικό εργαστήρι με τίτλο: «Ψάχνοντας το άλλο μισό», ένα εργαστήρι παιχνιδιάρικο και ευρηματικό.

Η διάρκεια του εργαστηρίου θα είναι 30 λεπτά και θα επαναληφθεί κατά τις ώρες: 13:00-13:30 / 13.30-14:00 /15:00-15:30 /16:00-16:30

Η Κική Βέλκου (εκπαιδευτικός) θα δουλέψει με γονείς και παιδιά πάνω σε ένα πρόγραμμα με τίτλο: «Όταν οι πίνακες μας λένε παραμύθια».

Η διάρκεια του προγράμματος θα είναι 40 λεπτά και θα επαναληφθεί κατά τις ώρες: 17:00-17:40 / 18:00-18:40 /19:00-19:40

Ο Ηλίας Καλπάκας και οι χορευτές του θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα με θέμα την ιστορία του Swing- Επίδειξη από χορευτικό σχήμα της Τέχνης.

Διάρκεια προγράμματος 1 ώρα (18:00 – 19:00).

Στις εκδηλώσεις και η μουσική θα έχει την τιμητική της. Η έκπληξη έρχεται από το μουσικό σχήμα “Ζαμανφού” για ένα πικ-νικ μετά μουσικής που θα ξεκινήσει στις 15.00 και θα ολοκληρωθεί στις 17.30.

Οι ζαμανφουτίστες μουσικοί έχουν κιλκισιώτικο όνομα και είναι: ο Σταύρος Γιαβασίδης, η Ξανθίππη Βαπορίδου, ο Ηλίας Μωσαΐδης, ο Παναγιώτης Ασλανίδης και ο Γιώργος Νάσκας.

Αλλες μουσικές εκδηλώσεις:

-Με Piazzola και βαλκανικές μουσικές θα μας ταξιδέψει η Αγγελική Βινιάδου με το ακορντεόν της, από 13.30-14:00

-Σε μουσικές μεγάλων Ελλήνων συνθετών θα περιπλανηθεί με την κιθάρα του ο Θοδωρής Γιαννακός στις ώρες : 13.00-13.30 / 19.00-19.30

Σας περιμένουμε!”

Σελίδα 1 από 17
We use cookies to improve our website. Cookies used for the essential operation of this site have already been set. For more information visit our Cookie policy. I accept cookies from this site. Agree